Här är Elsa

Startsida     Stamtavla     Bildgalleri     Om Devon Rex     Länkar

Historia Utseende Temperament
Skötsel Päls Livslängd

Upp

Historia

1960 upptäckte Beryl Cox i Devonshire, England med speciell kattunge i en kull efter en bondkattshona och en vildkattshane. Kullen hittades i en övergiven gruva. Kattungen som hon gav namnet Kirlee hade lockig päls, till och med svansen var full av lockar.

Beryl Cox kontaktade Brian Stirling-Webb, som arbetade för att få den lockiga kattrasen "Rex" registrerad och erkänd, och erbjöd honom att använda Kirlee för utparning som hjälp för att kunna bredda genbasen på Rex-katten. 1960, hade Rex-katten funnits i 10 år (detta är den nutida Cornish Rex).

Brian Stirling-Webb och flera uppfödare blev mycket glada över nyheten om ytterligare en lockig katt till deras avelsprogram. De övertalade Beryl Cox att skicka Kirlee till dem där han parade flera honor. Till deras stora förvåning blev alla kattungar rakhåriga utan en enda lock!

Efter flera försök som resulterade i rakhåriga kattungar insåg uppfödarna att Kirlee hade en helt annan genetisk uppsättning än den som funnits tidigare.

Cornish Rexen betecknades som "Gene I" och Kirlee's som "Gene II". Man beslutade också att raserna skulle hållas åtskilda och skulle representera två olika Rex-raser.

Rasen "Gene I" blev känd som Cornish Rex efter sitt ursprung i Cornwall, England nära Devonshire och Kirlee och "Gene II" blev Devon Rex och etablerande ett utseende och en standard som är karaktäristisk för rasen Devon Rex. Devons Rex's päls består av alla de tre pälsanlagen som underull, överull och stickelhår dock i modifierade former och har större och porösare lockar än Cornish Rex.

Devon Rex - Elsa

Upp

Utseende

  • Huvud : ganska kilformat, platt hjässa och panna, markerade ögonbryn, väl markerat stop, kort nosparti, kraftig haka.
  • Morrhår: lockiga, ganska sträva. Det är sällan en Devon Rex en full uppsättning morrhår, inte ens som nyfödd, men kan det finns som stubb med en del långa morrhår som omväxlande växer ut.
  • Ögonbryn : lockiga eller krusiga.
  • Ögon : stora, ovala, sitter brett isär, snedställda. Klara, rena färger passande till pälsfärgen.
  • Öron : mycket stora, mycket breda vid basen, så lågt placerade som möjligt.
  • Nacke : långsträckt.
  • Kropp : medellång, elegant, rund bröstkort, fasta muskler.
  • Ben och tassar : långa, smala. Bakbenen betydligt längre än frambenen. Genom att bröstkorgen är kraftigt rundad ger de ett intryck av att vara hjulbenta. Små, ovala tassar.
  • Svans :lång, slank, avsmalnande.

Upp

Temperament

Devon Rexen är en mycket social katt. Den anses vara orädd och det är ganska lätt att ha den med andra katter.
Den anpassar sig lätt till nya omgivningar och hittar snabbt sin plats i familjen. Devon Rexen är en mycket sällskapssjuk katt och vill gärna ha åtminstone en kattkompis om matte och husse är borta hela dagen.
Devon Rexen är mycket charmig och visar gärna sin kärlek till familjemedlemmarna, t.ex. genom att sova under täcket för att värma både sig själv och husse eller matte.

Den är aktiv och vill gärna vara med där det händer saker. Devon Rexen hälsar gärna på de som kommer och hälsar på, och allt som är nytt tycker den är spännande och vill gärna undersöka.

Devon Rex leker gärna och "apport" med alltifrån papperstussar till mjukisdjur uppskattas.

Enligt de som har en Devon Rex så har man aldrig tråkigt med en sådan kisse i huset, den är ingen soffliggare om man inte själv är det - då ligger den gärna med dig i soffan!

Upp

Skötsel

Devon Rex är en mycket lättskött kattras. Det krävs i princip ingen pälsvård - och de tappar nästan inga hår alls... Den behöver egentligen inte borstas men daglig borstning är ändå att rekommendera för att bibehålla pälsen. Att katten tycker om att bli borstad med en mjuk borse är väl ett tillräckligt skäl...
Dock bör katten badas regelbundet med ett milt kattschampo eftersom den svettas och öronen producerar mycket öronvax.

Eftersom Devon Rex har så tunn päls är den lämplig som innekatt, men kan naturligtvis uppskatta en liten sommarpromenad emellanåt. Om man vänjer katten vid att vara inne så har den heller inte något behov av att gå ut, under förutsättning att den får den motion och stimulans som behövs genom inomhuslekar.

Upp

Päls

Pälsen är lockig eller vågig och skall täcka hela katten. Den består nästan bara av underull men rester av det yttersta pälslagret, täck- eller stickelhåren, kan finnas kvar hos vissa katter. Pälsen kan då kännas något sträv, framförallt på ryggen. Alla pälsfärger är godkända och rasen förekommer i de flesta färgvarianter, och vita fläckar med varierande utbredning kan finnas.

Upp

Livslängd

En Devon Rex lever ca 15-20 år.

Upp

www.netgoblins.com/elsa - info@netgoblins.com