Här är Elsa

Startsida     Stamtavla     Bildgalleri     Om Devon Rex     Länkar

Här är Elsa

Uppdaterad 2013-02-17

Elsa är en speciell liten kattdam av rasen Devon Rex. Hon är en busig och go' krabat som förgyller tillvaron hos sin familj.

Basfakta

  • Namn: Elsa
  • Född: 22 november 2004
  • Stamnamn: S*Cotopaxi Doris
  • Färg: blåsköldpadda
  • Familj: Veronica, Janne, Bianca, Theodor, Stubbelbine (katt), Armida (katt) och nytillskottet Elmer (katt)
  • Hemort:Obbola
  • Födelseort: Sundsvall
  • Hemkomst: 22 februari 2005

Bakgrund

Matte var den som helst ville ha ytterligare en katt - och det skulle vara en katt som hårade minimalt. Efter mycket sökande så hittades en uppfödare i Sundsvall. Hon hade fått sin första kull av devon och familjen gjorde ett besök. Där fann man lilla Elsa som var så söt.

Hemkomsten

I februari 2005 åkte man så ner och hämtade hem lilla Elsa, bilresan hem till Umeå gjordes sittandes i mattes knä. Väl hemma så skulle Elsa introduceras för Stubbelbine och Armida . De är gamla och erfarna kattor och tog det hela med lugn, medan Elsa däremot var lite argsint och fräste. Gamlingarna funderade nog på vad det var för en konstig sak som hade kommit. Men allt har blivit bättre med tiden och nu trivs de tre utmärkt tillsammans - för det mesta i alla fall...

Elsa tycker om

...att klättra i gardiner

...att ligga vid datorn eller på terrariet där det är varmt och gosigt

...att sova på element

...att smyga på Stubbelbine och ge honom en liten smäll

...att åka bil liggandes på instrumentbrädan

...att ligga under täcket hos lillmatte Bianca

...att gosa

...att busa

...kyckling - eller snarare hon älskar kyckling!

Första utevistelsen

Elsa har inte varit ut så många gånger, men i somras så fick hon vara ute med koppel. Utevistelsen var nog bra, men kopplet var inte så populärt. Hemma hos Elsa finns ett nätat uterum som hon och de andra kattorna brukar vara ute i. Men eftersom Elsa har så tunn päls så kan hon inte vara ute på vintern.

Elsa badar

Elsa badar

Första badet

Fick göras medelst mutning; lite vatten i badkaret och en båt med godis. Elsa var upptagen med godiset och glömde var hon var...

Favoritleksak

En liten lila pälsväska som lillmatte Bianca rår om.

Kuriosa

När matte har duchat så tycker Elsa om att klättra på badrocken ändå upp till huvudet, där sätter hon sig på handuken som är virad runt håret.

Den lilla tjuven...

Elsa är en expert på att tjuva mat - hon har en gång tagit en skinkstek som vägde mer än hon själv.

Hon bara älskar kyckling, hon tar den i munnen och springer och gömmer sig och om någon kommer i närheten så morrar hon.

Elsa är en nyfiken, liten katt - följer efter vart man än går. Det gäller att komma ihåg detta så man inte glömmer lilla Elsa. Hon har hittats instängd i både tvättstuga och klädkammare. Men eftersom Elsa är en förtagsam ung kattdam så öppnar hon dörren själv om man inte kommer och öppnar i tid.

Hon sitter ofta i fönstret och spanar efter fåglar och när hon får syn på dem klapprar hon med tänderna och ger ger märkliga ljud ifrån sig.

Som alla katter så tycker Elsa att hon är jätteviktig och att hon får bestämma allt själv. Hon sitter gärna i knät - ofta när matte och husse sitter vid datorn. Förr i världen kom katter och satte sig på tidningen... ;o)

Utställning

Elsa med familj har varit på sin första utställning och det var nervöst för alla. Elsa tyckte att det var lite jobbigt med alla andra stora farliga katter som var där...så hon fräste en hel del. Men i utställningsburen kände hon sig lugn och trygg och sov faktiskt bort större delen av utställningen.

Hon fick bedömningen EX 1 (exellent). Det betyder att hon hade fin kropp, ansikte och jättefina ögon. Men öronen skulle ha suttit lägre och pälsen kunde ha varit bättre. Men sedan dess har Elsa fått mer päls och man ser även vågor i pälsen...så matte anser att det finns hopp. En fin päls ger många poäng. Så det kommer definitivt att bli fler utställningar framöver för Elsa och hennes familj.

Framtiden

Matte har tänkt att Elsa ska få kattungar i framtiden, men för att få ta en kull på henne så måste de få minst EX1 på nästa utställning. Detta eftersom att katter med en kontrollstamtavla måste bli avelsgodkända innan avel.


www.netgoblins.com/elsa - info@netgoblins.com