Cherokee 1800-1838


Joseph Vann, känd som "Rike Joe", var en välbärgad Cherokee, vars stora plantager i Springplace, GA, sköttes av hundratals afrikanska slavar. Han vara allierad med hövding John Ross och besökte ofta Washington DC i stamfrågor. Han dog 1844 när hans ångbåt, Lucy Walker, exploderade under en färd på Ohio river.
Vann House i Springplace, GA byggdes av James Vann och ärvdes av hans son Joseph "Rike Joe" Vann. 1933 blev hans herrgård konfiskerad av överste William Bishop i Georgia Guard och den närliggande missionsskolan Moravian blev Georgia Guards högkvarter. Vid tiden för flytten visade "Rike Joes" egendom att han var den näst rikaste mannen i nationen.
Cherokeernas nationella tidning, The Cherokee Phoenix, gav ut första numret den 21 februari 1828 i New Echota, med Elias Boudinot (egentligen Buck Oowatie) som redaktör. Tidningen trycktes på både cherokee och engelska och blev populär i USA och Europa. Tidningen upphörde att existera i maj 1834.
Tah-chee eller "Duch", var västra Cherokeernas hövding som vägrade att flytta från Arkansas till Indianaterritoriet och tog sin grupp och bosatte sig i östra Texas.
Texascherokeerna blev tvingade att flytta till indianreservat efter ett blodigt slag med republiken Texas armé runt 1840.
John Ross var chef över de östra cherokeerna och senare den kombinerade cherokeenationen i indianreservatet. Han tjänade från 1828 till sin död 1866.
Ross hade 1/8 cherokeeblod. Alltjämt allierad med konfederationen i det amerikanska inbördeskriget, tillät Ross sig själv att bli tillfångatagen av unionstrupperna 1862, utan incidenter och flyttade till Philadelphia där han levde tills kriget var slut.
Kah-nung-da-tla-geh, "mannen som vandrar på bergets topp", var känd som "The Ridge" och senare som major Ridge, för sitt deltagande i "the Creek War" 1813-1814.
Han var ledare för the Ridge eller Treaty Party. Hans bror, Oo-wa-tie, var far till Stand Watie. Han tjänade som chef över "Lighthorse Guard" (cherokeernas polis), var medlem av den Nationella Kommittén och talesman för det Nationella Rådet. Vid tiden för flytten visade hans egendom att han var den tredje rikaste mannen i nationen.
Han blev mördad 1839 för att han skrev på avtalet att flytta cherokeerna västerut.
John Ridge var son till "The Ridge". Han blev också mördad 1839 för att han skrev på "The Treaty of New Echota"-avtalet.


Cherokee 1 |  Cherokee 2  |  Cherokee 4Här kan du lyssna till Indian Reservation och läsa texten

Tillbaka till toppen av sidan